Waarmee kan ik u helpen?

Lees meer over mijn diensten.

Image

Overgewicht & Obesitas

Wil jij nog steeds genieten van je leven, maar met een maatje minder? Ik begeleid jou graag op een haalbare manier naar een gezondere levensstijl, waar zowel voeding als beweging centraal staan. Aan de hand van een voedingsanamnese breng ik jouw eet- en beweeggewoonten eerst in kaart. Daarna bekijk ik samen met jou welke gewoonten jij ziet zitten om aan te passen en geef ik op basis daarvan een gepersonaliseerd advies. Bij emotionele en externe eters geef ik nog bijkomende tips over hoe om te gaan met eetgedrag dat gelinkt is aan emoties of externe prikkels.

Contacteer mij

Cholesterol & bloeddruk

Bij een groot aantal mensen is een te hoge cholesterol en/of bloeddruk verbonden aan hun levensstijl. Door kleine aanpassingen te doen in je voedings- en beweegpatroon kunnen we vaak al grote stappen zetten om deze waarden te verlagen. Zoals u hoogstwaarschijnlijk wel weet spelen vetten, suikers, alcohol en zout hierbij een belangrijke rol, maar waar zitten nu net die verborgen vetten, suikers en zout in? Ik help u graag op weg om deze voedingsmiddelen te herkennen en de ingrediëntenlijsten te interpreteren. Daarnaast gaat het vooral niet over wat je nu allemaal niet mag eten, maar wel over hoe je deze voedingsmiddelen met mate leert gebruiken of gemakkelijk kunt vervangen door een beter alternatief.

Contacteer mij

Image
Image

Prikkelbare darmen

Ben jij al meermaals naar dokters en specialisten geweest omwille van terugkerende klachten zoals een pijnlijke buik, rommelingen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid, constipatie en/of diarree? Heb jij ook een darmonderzoek laten uitvoeren en is er geen diagnose uit de bus gekomen? De kans is dan reëel dat jij prikkelbare darmen hebt. In dit geval is het aangewezen om langs te komen bij een gespecialiseerde diëtiste zoals mezelf.

Ik kan er van meespreken hoe frustrerend het is om geen oplossing te vinden voor deze klachten, om geen licht te zien aan het einde van de tunnel. Ik ben daar ook geweest. Dankzij een gespecialiseerde allergiediëtiste, die intussen mijn collega is, heb ik achterhaald wat de 'triggers' zijn van mijn klachten.

Bij het prikkelbare darmsyndroom ben jij overgevoelig aan bepaald voedingssuikers of FODMAP's in jouw voeding. A.d.h.v. een eet- en klachtdagboekje achterhaal ik samen met jou over welke FODMAP(‘s) het nu net gaat om deze dan een tijdje te elimineren uit jouw eetpatroon. Als je klachten sterk verbeterd zijn, hebben we jouw ‘trigger(s)’ gevonden en weet jij voortaan welke voedingsmiddelen jij niet goed kan verdragen. Als je dan toch iets wil eten waar jij gevoelig voor bent, je lievelingseten bijvoorbeeld, dan is het een persoonlijke en wel overdachte keuze én kan je klachten verwachten. Jij staat nu aan het roer en niet meer je prikkelbare darmen. Dit geeft voor heel wat mensen stressverlichting en zelfvertrouwen, omdat ze niet meer bang hoeven te zijn voor een onverwachte aanval van klachten.

Contacteer mij

Diabetes

Als je nuchtere bloedsuikerwaarden verstoord zijn maar zich nog niet boven 126 mg/dl bevinden, spreken we van prediabetisch en kunnen we de ontwikkeling van diabetes nog tegengaan. Als je eenmaal diabetisch hebt, is dit irreversibel en dus voor het leven. Het is dus belangrijk om regelmatig je bloed te laten trekken bij de huisarts om verhoogde bloedsuikerwaarden zo snel mogelijk op te sporen. Daarnaast speelt voeding en beweging ook een belangrijke rol als je al diabetes hebt. Wist je dat jouw medicatie kan afgebouwd worden als je bloedsuikerwaarden stabiliseren? Daarnaast zul je je beter in je vel voelen en kan je complicaties vermijden.

Mensen met diabetisch type 1 kunnen de ontwikkeling van diabetisch helaas niet tegengaan. Jouw klachten zullen veel sneller en heviger zijn en een onmiddellijke opstart van insuline is hierbij noodzakelijk. Uiteraard moet jouw insuline en jouw ingenomen hoeveelheden voedingssuikers of koolhydraten wel op elkaar afgestemd worden om goede bloedsuikerwaarden te kunnen garanderen. Hierbij speelt opnieuw de diëtist-diabeteseducator een belangrijke rol.

Contacteer mij

Image
Image

Sportvoeding

Sportvoeding wordt vaak onderschat als onderdeel van een prestatie. Adequate voeding en hydratatie kan wel degelijk het verschil maken tussen winnen en verliezen. Sommige sporters en coaches denken nog steeds dat intensief trainen voldoende is, maar voldoende energie, vocht en herstel zijn ook cruciaal. Hoewel voeding niet direct de prestaties verhoogt, zorgt het wel voor meer belastbaarheid, een betere trainingskwaliteit, meer kans op een optimaal trainingseffect en tot gevolg indirect ook betere sportprestaties.

Ben jij een professionele of recreatieve sporter die graag jouw sportprestatie beter ondersteunt en optimaliseert? Samen met jou ga ik dieper in op jouw trainingsschema en maak ik een gepersonaliseerd eetschema op dat jouw energiebehoefte dekt en je voorziet van alle nodige voedingsstoffen.

Contacteer mij

Voedselallergieën en -intoleranties

Een voedselallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingsbestanddeel. Het immuunsysteem gaat dit voedingsbestanddeel, ook wel allergeen genoemd, zien als een indringer. Het lichaam maakt dan antistoffen (IgE) aan om deze allergenen aan te vallen. De 14 meest voorkomende allergenen in voedingsmiddelen die verplicht op het etiket moeten staan in Europa zijn: ei, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis en weekdieren.

Allergische klachten kunnen zich uiten in de luchtwegen (kortademig, vernauwde keel …), de huid (uitslag, roodheid, zwelling van de lippen…), maag- darmproblemen (braken, diarree, misselijkheid, pijn …), hoofdpijn, duizeligheid of in ernstige gevallen shock of bewusteloosheid.

Er bestaat geen geneesmiddel voor een allergie. De enige manier om een allergische reactie te voorkomen, is het allergeen dat de reactie uitlokt strikt te vermijden. Samen met jou overloop in welke voedingsmiddelen jouw allergeen in voorkomt, zodat je met een gerust hart kunt genieten van eten.

Een voedselintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam geen rol. Een voedselintolerantie wordt veroorzaakt door:

  • een tekort aan een bepaald enzyme in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie
  • een tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie
  • door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine en tyramine (= pseudo-allergie)
  • door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen, smaakversterkers en bewaarmiddelen (= pseudo-allergie)

Contacteer mij

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken, wat wij ook wel een tolerantiegrens noemen. Deze grens is bij iedereen verschillend. De klachten die optreden zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig en ze kunnen zich op dezelfde manier uiten als bij een voedselallergie.

Afhankelijk van de soort voedselintolerantie, kunnen de klachten echter heel anders zijn. Zo zal een lactose-of fructose-intolerantie zich uiten in maag-darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, misselijkheid en diarree. Een histamine-intolerantie daarentegen vertaalt zich in hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aangelopen gezicht, geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen in het aangezicht. Bij andere pseudo-allergieën kunnen ook symptomen zoals het erger worden van astma, neusklachten of buikkrampen optreden.

Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsstof om zo de grenswaarde te bepalen. Op deze manier krijg je een goed inzicht van hoeveel je van bepaalde voedingsmiddelen klachtenvrij kunt eten. Je zit met andere woorden terug zelf aan het stuur en niet jouw intolerantie.

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij jouw erkend diëtiste en allergiediëtiste.

Afspraak maken