Wil jij nog steeds genieten van je leven, maar met een maatje minder? Ik begeleid jou graag op een haalbare manier naar een gezondere levensstijl, waar zowel voeding als beweging centraal staan. Aan de hand van een voedingsanamnese breng ik jouw eet- en beweeggewoonten eerst in kaart. Daarna bekijk ik samen met jou welke gewoonten jij ziet zitten om aan te passen en geef ik op basis daarvan een gepersonaliseerd advies. Bij emotionele en externe eters geef ik nog bijkomende tips over hoe om te gaan met eetgedrag dat gelinkt is aan emoties of externe prikkels.
Bij een groot aantal mensen is een te hoge cholesterol en/of bloeddruk verbonden aan hun levensstijl. Door kleine aanpassingen te doen in je voedings- en beweegpatroon kunnen we vaak al grote stappen zetten om deze waarden te verlagen. Zoals u hoogstwaarschijnlijk wel weet spelen vetten, suikers, alcohol en zout hierbij een belangrijke rol, maar waar zitten nu net die verborgen vetten, suikers en zout in? Ik help u graag op weg om deze voedingsmiddelen te herkennen en de ingrediëntenlijsten te interpreteren. Daarnaast gaat het vooral niet over wat je nu allemaal niet mag eten, maar wel over hoe je deze voedingsmiddelen met mate leert gebruiken of gemakkelijk kunt vervangen door een beter alternatief.
Ben jij al meermaals naar dokters en specialisten geweest omwille van terugkerende klachten zoals een pijnlijke buik, rommelingen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid, constipatie en/of diarree? Heb jij ook een darmonderzoek laten uitvoeren en is er geen diagnose uit de bus gekomen? De kans is dan reëel dat jij prikkelbare darmen hebt. In dit geval is het aangewezen om langs te komen bij een gespecialiseerde diëtiste zoals mezelf.
Ik kan er van meespreken hoe frustrerend het is om geen oplossing te vinden voor deze klachten, om geen licht te zien aan het einde van de tunnel. Ik ben daar ook geweest. Dankzij een gespecialiseerde allergiediëtiste, die intussen mijn collega is, heb ik achterhaald wat de 'triggers' zijn van mijn klachten.
Bij het prikkelbare darmsyndroom ben jij overgevoelig aan bepaald voedingssuikers of FODMAP's in jouw voeding. A.d.h.v. een eet- en klachtdagboekje achterhaal ik samen met jou over welke FODMAP(‘s) het nu net gaat om deze dan een tijdje te elimineren uit jouw eetpatroon. Als je klachten sterk verbeterd zijn, hebben we jouw ‘trigger(s)’ gevonden en weet jij voortaan welke voedingsmiddelen jij niet goed kan verdragen. Als je dan toch iets wil eten waar jij gevoelig voor bent, je lievelingseten bijvoorbeeld, dan is het een persoonlijke en wel overdachte keuze én kan je klachten verwachten. Jij staat nu aan het roer en niet meer je prikkelbare darmen. Dit geeft voor heel wat mensen stressverlichting en zelfvertrouwen, omdat ze niet meer bang hoeven te zijn voor een onverwachte aanval van klachten.
Als je nuchtere bloedsuikerwaarden verstoord zijn maar zich nog niet boven 126 mg/dl bevinden, spreken we van prediabetisch en kunnen we de ontwikkeling van diabetes nog tegengaan. Als je eenmaal diabetisch hebt, is dit irreversibel en dus voor het leven. Het is dus belangrijk om regelmatig je bloed te laten trekken bij de huisarts om verhoogde bloedsuikerwaarden zo snel mogelijk op te sporen. Daarnaast speelt voeding en beweging ook een belangrijke rol als je al diabetes hebt. Wist je dat jouw medicatie kan afgebouwd worden als je bloedsuikerwaarden stabiliseren? Daarnaast zul je je beter in je vel voelen en kan je complicaties vermijden.
Mensen met diabetisch type 1 kunnen de ontwikkeling van diabetisch helaas niet tegengaan. Jouw klachten zullen veel sneller en heviger zijn en een onmiddellijke opstart van insuline is hierbij noodzakelijk. Uiteraard moet jouw insuline en jouw ingenomen hoeveelheden voedingssuikers of koolhydraten wel op elkaar afgestemd worden om goede bloedsuikerwaarden te kunnen garanderen. Hierbij speelt opnieuw de diëtist-diabeteseducator een belangrijke rol.